Az energiatanúsítvány részei, tartalma

Összesítő adatlap

Az energiatanúsítvány 5-10 oldalból áll, az ingatlan összetettségétől függően. Az első oldala az összesítő lap, amely tartalmaz minden lényeges információt. Az alábbiakban nézhet meg egy mintát.

Energetikai tanúsítvány minta

Kalkulációk, javaslatok, fényképek

A tanúsítvány második fejezete tartalmazza az épületenergetikai számításokat, amelyek alapján a besorolást megkapta a tanúsítványt. Bár ezek a kalkulációk csak szakmabeliek számára érthetőek, mindenképp szükséges a dokumentálásuk, ugyanis így minden a későbbi vita kizárható a tanúsítvány pontosságával kapcsolatban.

Korszerűsítési javaslat akkor kell készítenie a tanúsítónak, ha az energiaosztály nem eri el legalább a BB kategóriát. Ezek a javaslatok tulajdonképpen lehetőségek, amelyek nem kötelezik semmire a tulajdonost, de olyan költséghatékonyan megvalósítható intézkedéseket, fejlesztéseket sorolnak fel, amely az épület alapos ismerete nélkül nem határozhatók meg.

Az energiatanúsítvány végére kerülnek a helyszíni szemlekor készített fotók. Természetesen személyes tárgyakat nem fotózunk, csak azokat az elemeket amelyeket kötelezővé tesz a jogszabály. Ilyen: az épület homlokzatai, épületgépészeti berendezések, hőleadók, nyílászárók.